Artikel af Emilie Lohals

19. maj 2021

Læsetid: 5 min.

Får du nok søvn?

Får du nok søvn?

Søvn er en naturlig del af alle menneskers liv og hverdag, men hvad gør søvn egentlig for os?
Nogle har et søvnbehov på blot få timer, hvorimod andre har behov for mange timers søvn. Nogle er friske fra morgenstunden, og andre skal helst sove til formiddagstid. Er noget af det mere rigtigt end andet? Og hvilke konsekvenser og fordele udgør søvn egentlig?



Søvnbehov

Søvnbehov

Søvn er et fysiologisk, naturligt og livsvigtigt behov for alle mennesker. Alle mennesker har brug for søvn for at kunne overleve, da hvile er med til at genopbygge kroppen og styrke alle kroppens funktioner. Uden søvn kan kroppen nemlig ikke restituere - og dermed stopper kroppens udvikling, og vi kan faktisk ikke fungere tilstrækkeligt. 

Søvn er en lige så vigtig parameter for din overlevelse som mad og drikke. Vi kan dog ikke selv bestemme, hvor meget søvn vi har behov for, som vi f.eks. kan med mad og drikke.

Alle kan højst sandsynligt nikke genkendende til ovenstående, hvis man har prøvet at springe søvnen over i en dag eller to - og vi er alle enige om, at det ikke er at foretrække! 

Hvor mange timers søvn skal du have?

Børn er den gruppe, der skal have flest timers søvn i døgnet. Behovet for søvn mindskes i takt med, at alderen stiger, og når man rammer 20-25 års alderen, vil dit behov for søvn oftest være uændret resten af livet. Dog er behovet for søvntimer alligevel forskellig fra person til person, så sundhedsanbefalingerne nedenfor er cirkatal:


Hvor mange timers søvn skal man have

Hvorfor er det vigtigt at overholde søvnanbefalingerne?

Hvis man ikke følger sine søvnanbefalinger, kan det lede til søvnunderskud. Dette søvnunderskud kan lede til alvorlige konsekvenser for dig, da søvn som nævnt bidrager til restitution af dine kropsfunktioner. Uden denne kan der opstå helbredsproblemer som bl.a.:

Psykiske lidelser: Hvis du ikke får nok søvn, stopper udviklingen af din hjerne, og mængden af affaldsstoffer i hjernen stiger, hvilket kan påvirke din psykologiske tilstand negativt. 

Svækkelse af immunforsvaret: Manglende søvn slider også på dit immunforsvar, hvilket gør dig lettere modtagelig over for sygdom. Både milde sygdomme som forkølelse, men også alvorligere sygdomme som hjerte-kar-sygdomme og kræft. 

Dårligere humør og indlæring: Uden søvn er man sjældent en rar person at være i nærheden af, da man automatisk bliver i dårligere humør. Dertil svækkes din indlæring, og dine kognitive færdigheder forringes også markant. 





Konsekvenser ved for lidt søvn

Søvntyper

De nævnte søvnanbefalinger er jo blot anbefalinger, og da alle mennesker er forskellige, varierer ens individuelle søvnbehov også. Der findes seks klassiske søvntyper, der er kategoriseret af forskere. Kan du genkende dig selv i en af dem?

1. (Morgen)lærken 

Morgenlærken er typen, der med glæde står tidligt op, og som tilmed er frisk fra første minut. Typen er mest aktiv om formiddagen og meget træt om aftenen. 

2. Eftermiddagspersonen

Eftermiddagspersonen føler sig frisk i timerne midt på dagen, men er både træt om morgenen og om aftenen. 

3. Powernapperen 

Det ligger lidt til navnet, men Powernapperen foretrækker en kort lur om eftermiddagen for at fungere mest optimalt i timerne både før og efter. 

4. Natuglen 

Natuglen bryder sig bestemt ikke om dagens morgentimer og er derfor et ægte B-menneske. Natuglen vågner nemlig helst først hen af formiddagen og er mest frisk om aftenen. 

5. Svalen

Super-svalen er 100% vågen og frisk fra morgen til aften.  

6. Skovsneppen

Skovsneppen føler sig derimod træt fra morgen til aften. 

De fem søvnfaser

Ligegyldigt hvor mange timers søvn du får, eller hvilken søvntype du er, vil du altid gennemgå nogle cyklusser bestående af forskellige faser, når du sover. Disse faser er vigtige for din overordnede søvnkvalitet. Med en god søvnkvalitet vil du opleve en god, sund søvn, der bidrager positivt til dit helbred. Læs her, hvilke søvnfaser en søvncyklus typisk består af: 



            


           Søvnfaser

Søvnfaser

1. Døs 

Døs er et mellemstadie mellem dét at være vågen og dét at sove. Du blunder hen, og din krop begynder at slappe af. Måske oplever du også små, ukontrollerede spjæt. Man er typisk i denne fase i op til 10 min. 

2. Let søvn

Nu er du faldet rigtig i søvn, selvom du stadig sover let. Dine øjne stopper med at bevæge sig, og din krop slapper yderligere af. Din puls og kropstemperatur falder også. Voksne er typisk i denne fase i halvdelen af sin søvn.

 3 og 4. Dyb søvn 

Fase 3 og 4 er de stadier, hvor du sover tungest - og allertungest i fase 4. Din krop er nu 100% afslappet. Det er i disse faser, at kroppen begynder at restituere, oplagre energi, frigive hormoner og opbygge muskelmasse, som alt sammen er afgørende for dit generelle helbred, som tidligere beskrevet. 
Disse faser udgør også ca. halvdelen af din søvn - og hvis du bliver vækket under dette stadie, tager det lidt ekstra tid at vågne helt op. Det har vi alle nok prøvet!

 5. REM-søvn (Rapid Eye Movement-søvn) 

Femte fase er fasen, hvor du drømmer. Din krop og hjerne bliver igen mere aktive. Søvnen bliver lettere, og du vågner dermed også nemmere. Qua fasens navn stiger dine øjnes aktivitet bag øjenlågene også markant. 
Man kommer ofte ind i fasen efter ca. 90 min., og den kan varierer meget i længden. REM-søvnen udgør ca. 20% af en voksens søvn. 

Søvn påvirker også din hud og hårvækst

Idet søvn er en vigtig parameter for dit helbred, er det ligeledes en indvirkende parameter for din hud og hår.

Søvnunderskud kan påvirke din hud, da du herved øger din stressproduktion og udfordrer din psykiske tilstand, som kan resultere i en generelt mere slap og uren hud.

Ligeledes kan du risikere at påvirke din generelle hårvækst og skægvækst, da denne også præges af din hormonelle balance i kroppen og psykiske tilstand, som bekendt forbedres, når du sover nok. 

En sund døgnrytme, søvnmængde og søvnkvalitet er altså alfa omega for dig - og så er det i øvrigt også meget rarere at barbere sig, når man er helt udhvilet om morgenen!




Påvirker søvn din sundhed


Simplificer din barberingsrutine allerede i dag med en prøvepakke til kun 49,-. 

 - 5 skarpe skær 
- Praktisk rejseetui af silikone
-  Ergonomisk håndtag med gummibelægning
- 8 barberblade til din skraber leveret efter tilpasset frekvens
- Ingen binding

 
Relaterede artikler
Gror skæg hurtigere efter barbering


Gror skæg hurtigere efter barbering?

Føler du også, at dit skæg gror hurtigere efter, du har barberet dig? Vi har undersøgt påstanden lige her.

Barbering morgen eller aften?


Barbering morgen eller aften?

Barberer du dig om morgenen eller om aftenen? Vi har her undersøgt hvornår på dagen, det er bedst at barbere sig. 

Hudtyper


Hvilken hudtype har du?

Der findes mange forskellige hudtyper, men ved du egentlig hvilken hudtype, du selv har? Du kan nemt teste det derhjemme! Læs her hvordan.