Artikel af Mie Møller

14. oktober 2020

Læsetid: 5 min.

Er du blevet solskoldet på efterårsferien?

Solskoldet på ferien

Er du blandt de heldige få, som har taget turen sydpå her i efterårsferien? Så er der en god chance for, at din hud, som efterhånden har vænnet sig til efterårsvejret i Danmark, får lidt af et chok, når du bliver solbrændt og udsætter huden for UV-strålerne tættere på ækvator. Så hvad kan du gøre for at forebygge at skulle ligge i skyggen hele ferien? Det giver vi dig svar på her!

Hvad er solskoldning og soleksem?

En solskoldning er en forbrænding. Vores pigment i huden fungerer som en blokade over for solens skadelige UV-stråler. Den pigment hedder melanin, og produceres af de celler, som hedder melanocytter. Når skadelige UV-stråler rammer huden, vil de trænge ned huden og skade DNA og proteiner i disse celler. Under solens påvirkning vil melanocytterne blive stimuleret til at danne melanin, som spreder sig i de øverste hudlag for at forhindre, at disse UV-stråler skal nå ned i de dybere hudlag og skade cellernes DNA og proteiner her.  

Derfor vil personer med mere pigmenteret hud ikke blive lige så hurtigt solskoldede, men selv den mest pigmenterede hud kan få for meget sol - og det er også grunden til, at vi ofte bliver hurtigere solskoldede i starten af sommeren, eller hvis vi tager på efterårsferie, vinterferie eller påskeferie. Huden fungerer desværre ikke sådan, at når man først at skoldet, så er det det. Efter en førstegradsforbrænding kan huden sagtens tage yderligere skade, og i de værste tilfælde kan man faktisk nå en tredjegradsforbrænding grundet solen. Det er heller ikke sådan, at du med en flot solbrændt hud er 100% beskyttet for de skadelige stråler. Det er blot kroppens reaktion for at beskytte mest muligt af det, der er tilbage at beskytte, men når de døde hudceller falder af, så vil et nyt lag hud stå for skud.

Soleksem kommer af samme årsag, nemlig for meget UV-stråling. Dog vil soleksem typisk give kløe og små blærer på huden. Soleksem er ikke det samme som en skoldning, men kan sammenlignes med en allergisk reaktion i huden, som fremprovokeres af UV-strålingen. Du kan forebygge soleksem på samme måde som ved forebyggelse mod at blive solskoldet, hvilket vi beskriver længere nede i artiklen. Soleksem har dog det yderligere aspekt, at man til dels kan hærde huden. Du bør derfor langsomt og gradvist øge tiden i solen. 

Solskoldet: Hvorfor gør det ondt? 

Ofte kan du allerede et par timer efter at have været ude i solen se, at du er blevet godt og grundigt rød. Ofte kan du også allerede mærke, at huden er varm og måske lidt hævet i det udsatte område. Dog kan der gå et døgns tid før de værste bivirkninger indtræder. Så bare fordi det ikke brænder helt ulideligt umiddelbart efter, betyder det altså ikke, at du sagtens kan solbade videre! Husk også, at de langsigtede konsekvenser ved solskader først viser sig senere hen, når du ikke længere er lækkerbrun. Det viser sig i form af pigmentpletter, rynker og - i værste tilfælde - hudkræft.

Hvad hjælper mod solskoldning

En mild solskoldning

Kan give lidt rødme og en lidt brændende fornemmelse. Her tager det typisk 3-5 dage, før du ikke mærker smerten mere, og ofte vil huden herefter begynde at skalle.


En lidt kraftigere solskoldning

En kraftigere solskoldning kan være smertefuld og give rødme, en brændende fornemmelse samt varm og hævet hud. Her tager det typisk en god uges tid, før huden er helet, og herefter vil den skadede hud så begynde at skalle af. 

 

En slem solskoldning

En slem solskoldning er du ikke i tvivl om. Som nævnt kan solskoldning give tredjegradsforbrændinger, hvor huden vil danne blister, som kan variere i størrelse. Her bør du tage forbi lægen eller skadestuen, da det kan være nødvendigt at få behandlet blisterne korrekt.

Hvordan undgår man solskoldning og soleksem?

Hvordan undgår jeg at blive skoldet?

Her er rådene som altid er de samme: 

  • Brug solcreme - også de steder, som du ikke nødvendigvis synes er udsatte. 
  • Undgå solen mellem kl. 12-15.00, hvor den står højest og skarpest på himlen.
  • Vær opmærksom på UV-strålingen på dagen (afhænger af geografisk lokation, ozonhuller og årstid).
  • Vær opmærksom på din hudtype, om du tager medicin, som gør dig ekstra modtagelig, samt om dit tøj afviser UV-stråling. 

 

Uheldet er ude - hvordan heler jeg bedst muligt?

Du kan ikke som sådan hele den skoldede hud, desværre. Dog har vi samlet et par tips, som kan gøre helingsprocessen lidt lettere at komme igennem:
  • Brug solcreme med høj faktor på det solskoldede område - også selvom du (selvfølgelig) ikke skal solebade videre.

  •  Tag let og løst tøj på, så du ikke yder friktion på det ømme område.

  • Hold dig hydreret - drik masser af vand!

  • Aftersun, gerne aftersun med aloe vera eller blot aloe vera som spray, gel eller rent, kan køle og lindre smerten, og holder også huden fugtet. I kombination med det bør du undgå at tørre huden ud med sæber, renseprodukter eller scrubs.
 
Relaterede artikler
Påvirker mundbind skæg og hud?

Hvordan kombineres mundbind med skæg og hudproblemer?

Det kan være svært at stoppe et skæg ind bag et mundbind, og mange oplever "maskne" ved brug af mundbind. Vi guider til at løse dette!

Hvorfor begyndte vi at barbere os?

Hvorfor begyndte vi at barbere os?

Vi er dykket ned i historien bag barbering helt tilbage fra det gamle Egypten og Alexander den store.

Allergi og ødelagt tøj

Allergi og ødelagt tøj af vask

Vidste du, at der ikke er lovkrav om indholdsdeklaration på vaskemiddel, selvom 4% af danskere har parfumeallergi?